Elérhetőségek

Papp & Pezenhófer Kft.

9700 Szombathely,
Rumi út 10.
Telefon:
94/465-110
Fax: 94/465-110
E-mail:
info@pape.hu

Napkollektor és napelem forgalmazás

 

A napkollektorról:

A napkollektor olyan épületgépészeti berendezés, amely a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre és vízmelegítésre használható hőenergiát. Fűtésre való alkalmazása az épület megfelelő hőszigetelését feltételezi és általában csak tavasszal és ősszel, mint átmeneti, illetve télen, mint kisegítő fűtés használatos. Hőcserélő közege jellemzően folyadék, de a levegőt használó változatai is elterjedtek. A hétköznapi nyelvben gyakran összetévesztik a napelemmel, amely a napsugárzást elektromos energiává alakítja.

 

A napkollektorok a Nap energiáját hőenergiává alakítják át, amivel használati meleg vizet készíthetünk, felhasználhatunk fürdésre, mosogatásra, mosásra. Ezen túl használhatjuk fűtésrásegítésre, medencék vizét fűthetjük vagy egyéb építményeket, például fóliasátrakat.

Napkollektor

 

A napelemről:

A napelemes rendszereknek két általánosan elterjedt változata van. A sziget üzemű, valamint a hálózatra tápláló rendszer. Utóbbi előnye, hogy nem szükségesek drága, karbantartást igénylő akkumulátorok, ezért jóval kedvezőbb a megtérülése.

Napelem


Sziget üzemű rendszert akkor érdemes építeni, ha nincs lehetőség közcélú elektromos elosztóhálózathoz csatlakozni. A sziget üzemű napelemes rendszer kiválóan alkalmas elszigetelt nyaralók, tanyák, erdei házak energiaellátására. A sziget üzemű rendszer esetében a napelemek által termelt villamosenergia, egy töltő egységen keresztül biztosítja az akkumulátor(ok) folyamatos töltését. Az akkumulátorhoz csatlakozik egy inverter (áram átalakító), mely előállítja a hálózattal egyenértékű 230V hálózati feszültséget. A rendszer nyáron többet, télen kevesebbet termel, azonban télen is működik és biztosít némi energiát.


« Vissza az előző oldalra!

Papp & Pezenhófer Kft. - Magyar